Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Πώς να πληρώσετε τον φόρο εισοδήματος σε άτοκες δόσεις με κάρτα - Πίνακες

Πότε συμφέρει - Ο αριθμός των δόσεων ανά τράπεζα
Τη δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος, έως και το τέλος του 2017, έχουν οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών με επαρκή όρια.

Η σχετική υπηρεσία που προσφέρουν όλοι οι συστημικοί όμιλοι, παρέχει την ευχέρεια πληρωμής του συνόλου του φόρου ή κάθε μίας εκ των 3 διμηνιαίων δόσεων σε 9 ή 12 άτοκες δόσεις, ανάλογα με το ίδρυμα.

Η πρώτη δόση ή το σύνολο του φόρου για όσους θέλουν να τελειώνουν, πρέπει να πληρωθεί το αργότερο έως και την Παρασκευή 29 Ιουνίου.

Θα ακολουθήσει η δεύτερη δόση στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου.




Το κέρδος...

Μέσω των τραπεζών, ο φορολογούμενος εξασφαλίζει άνετη αποπληρωμή σε πάρα πολλές δόσεις, οι οποίες είναι άτοκες.

Εν μέσω κρίσης, η υπηρεσία αυτή έχει καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλής. Μάλιστα, τον τελευταία χρόνο η χρήση της έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τους πελάτες των τραπεζών.

Σημειώνεται πάντως ότι για να είναι δυνατή η πληρωμή, θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο όριο, το οποίο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές με δόσεις.

...και η παγίδα

Η άτοκη εξόφληση ισχύει εάν κάθε μήνα ο φορολογούμενος εξοφλεί το σύνολο του λογαριασμού της κάρτας.

Εάν δεν το κάνει, θα κληθεί να πληρώσει τόκο για το ποσό που δεν πλήρωσε, το οποίο στις πιστωτικές ανέρχεται μηνιαίως γύρω στο 1,3% (16% ετησιοποιημένο).

Εναλλακτικά, ο φορολογούμενος μπορεί να εντάξει τις οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που προσφέρει η εφορία, το μηνιαίο κόστος της οποίας είναι το μισό (0,73%).

Τι συμφέρει

Σε γενικές γραμμές εάν η καθυστέρηση στην εξόφληση πληρωμής του λογαριασμού της κάρτας είναι συγκυριακού χαρακτήρα, δηλαδή έτυχε για 1 ή 2 μήνες, τότε συμφέρει η χρήση κάρτας.

Εάν όμως έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, που ξεπερνούν το εξάμηνο, τότε συμφέρει η πάγια ρύθμιση του δημοσίου.

Σημειώνεται ότι η ένταξη στη ρύθμιση γίνεται πριν κάποια δόση καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Περίοδος χάριτος

Οι φορολογούμενοι με τη χρήση πιστωτικών, κερδίζουν μία άτοκη περίοδο χάριτος, που μπορεί να φτάσει έως και τις 50 ημέρες, ανάλογα με το πότε εκδίδεται ο λογαριασμός του.

Για να μεγιστοποιηθεί αυτή η περίοδος, θα πρέπει η εντολή πληρωμής να δοθεί αμέσως μετά την έκδοση του τελευταίου λογαριασμού.

Για παράδειγμα, εάν ο λογαριασμός μίας κάρτας εκδίδεται στις 28 κάθε μήνα, συμφέρει να περιμένει έως τότε ο φορολογούμενος για την πληρωμή.

Με τον τρόπο αυτό, ο φόρος θα εμφανιστεί στο λογαριασμό του Αυγούστου και θα πληρωθεί το Σεπτέμβριο. Εάν γίνει νωρίτερα, θα πρέπει να πληρωθεί τον Αύγουστο.

Ο αριθμός των άτοκων

Ο αριθμός των άτοκων δόσεων εξαρτάται από την τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα. Συγκεκριμένα:

Alpha Bank: 9 άτοκες
Eurobank: 9 άτοκες
Εθνική Τράπεζα: 12 άτοκες
Τράπεζα Πειραιώς: 12 άτοκες

Η εντολή πληρωμής δίδεται είτε στο κατάστημα ή μέσω των εναλλακτικών δικτύων (e-banking, m-banking, phone banking).

Παραδείγματα

Ακολουθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής φόρων αν επιλεγεί ως μέσο εξόφλησης η κάρτα, και γίνει χρήση της υπηρεσίας άτοκων δόσεων:


(Πηγή: moneyonline.gr)