Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Δραματική μείωση των συντάξεων φέρνει το νέο ασφαλιστικό

Τρομερές περικοπές για τις συντάξεις περιλαμβάνει το «σκληρό σενάριο» μέτρων που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με αποτέλεσμα σύμφωνα με "Το Βήμα της Κυριακής" στο κυβερνητικό στρατόπεδο να διατυπώνονται ισχυροί φόβοι για τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Κατάργηση της συνταξιοδότησης με καθεστώς πρόωρης εξόδου κρύβει το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό καθώς όσοι φεύγουν πριν από τα 67 θα παίρνουν επί της ουσίας επίδομα αντί σύνταξης χωρίς την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.




Έχει ήδη αποφασιστεί η κατακόρυφη μείωση της κατώτατης σύνταξης στα 384 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης, χωρίς αναλογικό τμήμα αναπλήρωσης για τα 15 χρόνια. Εφόσον το μέτρο ισχύσει και στους ήδη συνταξιούχους οι μειώσεις θα είναι δραματικές.

Επιπλέον, η οροφή του ποσοστού αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης στο 57% (κύρια και επικουρική), η κλιμάκωση των συντελεστών αναπλήρωσης από 0,75% στα πρώτα χρόνια ώς το 2% τα έτη κοντά στα 40 χρόνια εργασίας, η αύξηση της εργατικής εισφοράς κατά 1% για την κύρια και 0,5% για την επικουρική ασφάλιση, όπως και 0,5% της εργοδοτικής εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση, η ενοποίηση των Ταμείων σε ένα κύριας, επικουρικής και ένα εφάπαξ παροχών είναι τα σημαντικότερα από τα μέτρα που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σενάριο.

Οι αντιδράσεις τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θορυβήσει διάφορα κυβερνητικά στελέχη με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι δεύτερες σκέψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Τι προβλέπει το σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2016

Το σχέδιο στο οποίο φαίνεται να έχει καταλήξει η κυβέρνηση –σύμφωνα με το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και τις μέχρι τώρα πληροφορίες- προβλέπει για το 2016:

· Μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 6,6%. Η κατώτερη επικουρική σύνταξη θα ανέλθει στα 173 ευρώ –δηλαδή κοντά στη μέση επικουρική του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ- και θα πληγούν βάναυσα όσες ανέρχονται πάνω από τα 300 ευρώ

· Μείωση των δικαιούχων ΕΚΑΣ κατά 20% μέσω νέων, πιο αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων. Με άλλα λόγια θα χάσουν το ΕΚΑΣ 65.000 -70.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.

· Μείωση 5-8% των εφάπαξ του Δημοσίου. Το μέσο εφάπαξ που δίδει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα πέσει από τα κοντά 30.000 ευρώ στα 27.000 ευρώ.

· Αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ που θα φέρει 101 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα στο ταμείο (σ.σ. περίπου 25-30% σε ετήσια βάση).

Οι γενικές αρχές του νέου Ασφαλιστικού

Μέσα στο νέο Ασφαλιστικό θα υπάρχουν και μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να συγκεκριμενοποιηθούν και να εφαρμοστούν εντός του 2016 (πχ με υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους), εφόσον πρώτα ψηφιστούν σε ένα νομοσχέδιο .

Σύμφωνα με την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής τα μέτρα αυτά είναι τα ακόλουθα :

· Εθνική Σύνταξη των 382 ευρώ έναντι της σημερινής βασικής σύνταξης των 487 ευρώ. Η εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία αποκλειστικά.

• Αναλογική σύνταξη που θα έλθει να "κάτσει" πάνω από την Εθνική Σύνταξη, η οποία θα υπολογιστεί με βάση όχι μόνο τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου αλλά και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία αναμένεται να είναι χαμηλά για τους "υψηλο-συνταξιούχους" και υψηλά για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η αναλογική σύνταξη θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κλπ), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.

• Ενιαίοι κανόνες παροχών μέσα από ένα ασφαλιστικό ταμείο.

· Ένα ταμείο κύριας ασφάλισης, στο οποίο θα ενσωματωθούν το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΝΑΤ κλπ. και ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης.